Mobilabonnemang för pensionär och senior
Är du en glad senior på jakt efter ett nytt mobilabonnemang? Vi har samlat vanliga frågor och svar om mobilabonnemang för just dig som är 55+. Vi går även igenom om hur du tar del av de bästa rabatterna och erbjudandena.
Vad krävs för att kunna teckna ett mobilabonnemang med senior/pensionärsrabatt?
Det varierar mellan olika mobiloperatörer men det allra vanligaste är att man ska ha fyllt minst 55 år. Den större mobiloperatören Tele2 har dock 65-årsgräns.
Hur får jag senior- eller pensionärsrabatt på mobilabonnemanget?
Du behöver teckna ett nytt eller uppdatera ett befintligt abonnemang hos din befintliga mobiloperatör, alternativt om du vill byta till en annan operatör. Det är med andra ord inget som sker automatiskt. Det räcker att uppge ditt personnummer så att företaget i fråga kan se din ålder. Du behöver inte vara pensionär för att få rabatten, man tittar enbart på din ålder. Dock kan operatörer ha pensionärsrabatter via tjänster som exempelvis Smart senior eller SKPF Pensionärerna, och hos dessa är det krav på att man är just pensionär för att kunna ta del av erbjudanden.
Vad är det för skillnad på senior- och pensionärsabonnemang?
Det är egentligen ingen skillnad mer än att vissa operatörer väljer att använda ordet senior eftersom de flesta inte är pensionärer redan vid 55 års ålder. De mobiloperatörer som har en högre åldersgräns kring 65 år för att kunna teckna denna typ av abonnemang använder sig oftast istället av ordet pensionär. Som tidigare nämnt behöver du däremot inte vara pensionär för att få ta del av rabatter och erbjudanden. Det räcker att du har uppnått en viss ålder beroende på vilken operatör du väljer.
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget?
Det går inte att svara på vilket abonnemang som är billigast, utan den bästa man kan göra är att jämföra olika mobiloperatörers erbjudanden och rabatter. Det finns allt från månadsrabatt till tillfälliga erbjudanden där man till och med kan få sin ålder i rabatt, åtminstone i ett par månader. Generellt sätt kan man tänka att de mindre operatörerna, såsom Hallon och Vimla är billigare än de större. Ett billigare abonnemang från en mindre operatör betyder oftast i sin tur att täckningen inte är lika bra, kundtjänsten har kanske inte telefonsupport och att man har tillgång till mindre surf i månaden. Men det finns även större operatörer, såsom Comviq Senior som har väldigt bra erbjudande för dig som senior.
Vilket är det bästa mobilabonnemanget för mig som senior?
Det bästa abonnemanget för dig som senior eller pensionär är det som passar dina behov bäst. Innan du tecknar ett nytt mobilabonnemang ska du tänka på:
- Hur mycket surf du använder. Surf är ett annat ord för mobildata och det som används om du till exempel läser nyheter i mobilen medan du sitter på ett tåg och inte är uppkopplad på ett Wi-Fi/hemmanätverk
- Hur ofta du ringer och smsar. Många mobiloperatörer erbjuder möjligheten att ringa och smsa gratis när du tecknar ett abonnemang hos dem
- Om mobiloperatören har bra täckning i geografiska områden där du oftast befinner dig, exempelvis hemmet. Du måste ha täckning på mobilen för att kunna surfa, ringa och smsa. Ett tips är att kika med grannarna vad dem har för operatören och hur de upplever mobiltäckningen i området
- Om du vill ha ett abonnemang med eller utan bindningstid. Om du väljer bindningstid betyder det att du vanligtvis binder upp dig till en mobiloperatör mellan 12-24 månader. Om du gör det kan du bland annat köpa till en ny mobiltelefon till ett rabatterat pris
Vilka fördelar finns det med mobilabonnemang för seniorer och pensionärer?
Fördelen med mobilabonnemang för seniorer eller pensionärer är att de allra oftast är billigare än vanliga abonnemang. Det betyder dock inte att det måste vara så, och därav ska man alltid jämföra olika typer av abonnemang, erbjudanden och mobiloperatörer.
Vad kostar ett mobilabonnemang för pensionärer?
Det är svårt att säga vad den exakta kostnaden blir då den påverkas av hur mycket man surfar, smsar, ringer, om man tecknar ett abonnemang med bindningstid där man köper till en telefon, samt vilken mobiloperatör man har. Kostnaden kan därför hamna kring allt från 89 kr/månaden till 355 kr/månaden. Man kan däremot räkna med att ett mobilabonnemang för pensionärer i snitt kostar någonstans mellan 50-100 kronor mindre i månaden jämfört med ett vanligt mobilabonnemang utan rabatt.
Något som har en särskilt stor inverkan på priset är hur mycket surf, alltså mobildata, som man gör av med i månaden. Vanligtvis kan man välja från 3 GB surf i månaden upp till 100 GB.
Vad finns det för alternativ till mobilabonnemang?
Om du känner att du inte har ett behov av ett mobilabonnemang för att du till exempel; inte surfar, surfar mycket begränsat, ringer och smsar sparsamt, samt allt som oftast är uppkopplad på Wi-Fi i hemmet och därför inte nyttjar mobildatan kan ett kontantkort istället vara ett alternativ. Ett kontantkort är ett SIM-kort eller värdebevis med tillhörande telefonnummer som du enkelt stoppar in i mobilen för att sedan ladda på pengar. Dessa finns att köpa i matbutiken, tobaksaffären eller på mobiloperatörers hemsidor. Istället för en månadsavgift betalar du därför så mycket som du vill spendera. Oftast kan man välja en fri summa helt själv, även om vissa paketpriser ligger mellan 100 och 350 kronor.
OBS! Kom ihåg att dubbelkolla att du inte har en mobil som redan är knuten till en operatör. Då kan du inte byta till en kontantkort hur som helst. Om du är osäker ska du kontakta kundtjänst där du köpte mobilen och se vad som gäller.