Familjeabonnemang
Familjeabonnemang är smidigt, praktiskt och ekonomiskt när man vill ha endast en faktura men flera nummer på den. Det underlättar även att fördela surf till familjen (oftast barnen). Men denna typ av abonnemang fyller även en funktion om man är några kompisar eller delar hushåll med flera personer av andra skäl.
Så funkar det med familjeabonnemang till mobilen
Vi har sammanställt vanliga frågor och svar om familjeabonnemang – så att du och dina nära och kära kan spara både tid och pengar när det blivit dags att teckna nytt mobilabonnemang.
Vad är ett familjeabonnemang?
Ett familjeabonnemang är ett mobilabonnemang som består av ett huvudabonnemang med flera användare kopplade till sig, så kallade extranummer. Istället för flera separata fakturor får man istället en som visar hur mycket surf varje användare har använt och hur mycket denna har ringt och smsat under månaden som gått. Även om det kallas för familjeabonnemang kan man lika gärna dela det med grannen, klasskompisen, polaren eller någon annan man håller kär. Det är med andra ord inget krav på att man ska vara släkt med varandra, bo ihop eller liknande.
Vad kostar ett familjeabonnemang?
Priset för ett familjeabonnemang varierar beroende på vilken mobiloperatör man väljer, om man har möjlighet att ta del av ett erbjudanden, hur många användare det ska vara kopplat till, hur mycket surf man använder eller vill ha, samt hur ens behov av att smsa och ringa ser ut. Det mest prisvärda familjeabonnemanget är därför det som passar ert behov bäst. Man kan dock räkna med en månadskostnad ligger som lägst kring 350 kronor för huvudabonnemanget eller 99 kronor per användare. Om man lägger till mer surf och fler användare kan kostnaden öka till exempelvis 1000 kronor i månaden eller 199 kronor per användare. Se gärna prisförslag och upplägg hos olika mobiloperatörer nedan.
Är familjeabonnemang alltid billigare än separata mobilabonnemang?
Nej, det är inte alltid det billigaste alternativet. En lågprisoperatör har oftare billigare mobilabonnemang där man kan tjäna pengar på att köpa flera separata. Däremot måste man ställa sig frågan om lågprisoperatören kan tillgodose ens behov av mobiltäckning, mobildata etc.
Vem kan teckna ett familjeabonnemang?
Den som tecknar ett familjeabonnemang och ska stå som huvudansvarig behöver uppfylla samma krav som gäller för samtliga typer av mobilabonnemang man tecknar:
- Vara minst 18 år gammal
- Vara folkbokförd i Sverige
- Inte ha några betalningsanmärkningar
Hur skaffar man ett familjeabonnemang?
Välj mobiloperatör
Om man uppfyller de krav som krävs för att teckna ett familjeabonnemang kontaktar man helt enkelt den operatör man är intresserad av att använda, antingen online, i butik eller över telefon. Kom bara ihåg att jämföra erbjudanden, abonnemang och mobiloperatörer först!
Teckna ett huvudmobilabonnemang
När man har bestämt sig för vilken mobiloperatör man vill ha bestämmer ni vem som ska stå på huvudmobilabonnemanget. Det är denna person som kommer att få fakturorna och kunna fördela surfen mellan de olika användarna. Vissa familjeabonnemang har dock en bestämd surfpott på exempelvis 50 GB som alla kan ta del av och då försvinner momentet med att fördela surf.
Lägg till nummer/användare
När man gör sin beställning av familjeabonnemang brukar man kunna lägga till nummer/användare på en gång, men ibland kan man behöva lägga till de i efterhand.
Eventuellt fördela surf
Om man vill att olika användare av familjeabonnemanget ska ha tillgång till olika mängd surf fördelar man enkelt det på mobiloperatörens hemsida. Det är till exempel vanligt att en förälder står på huvudmobilabonnemanget och har tillgång till 50 procent av surfmängden och delar med sig 25 procent till vardera barn.
Hur många kan man vara på ett familjeabonnemang?
Det varierar mellan olika mobiloperatörer. Hos Tre kan man exempelvis välja att ha mellan ett till fem nummer anslutna till ett familjeabonnemang, medan man hos Telenor kan ha hela åtta stycken. Beroende på hur ens behov ser ut kan man vanligtvis lägga till extra användare, alltså ett extra nummer, allt eftersom. Då kan man exempelvis börja med tre användare och successivt utöka familjeabonnemanget.
Vilka mobiloperatörer erbjuder familjeabonnemang?
Har lågprisoperatörerna Halebop och Hallon familjeabonnemang?
Nej, Halebop och Hallon har inte renodlade familjeabonnemang. Däremot är Halebop en del av Telias mobilnät och Hallon ägs av Tre, samt delar deras mobilnät. Man kan kalla Hallon för Tres lågbudget alternativ.
Vilket är det bästa familjeabonnemanget?
Det som avgör vilket som är det bästa familjeabonnemanget för er är:
- Priset
- Antal användare som ska ta del av abonnemanget
- Vilken operatör som kan erbjuda er bäst täckning på de geografiska platser där ni oftast befinner er
- Hur väl mobilabonnemanget går att skräddarsy efter era specifika behov
Vilka för- och nackdelar finns det med familjeabonnemang?
Fördelar
- Alla kostnader samlas på en och samma faktura, vilket gör det enklare att få koll på den totala kostnaden för mobilanvändandet.
- Blir oftast ett lägre pris per användare än om man skulle teckna flera separata mobilabonnemang hos samma operatör.
- Det är möjligt att dela surf mellan varandra. Det betyder att om en person i hushållet har gjort slut på sin surf kan någon annan som har kvar surf dela med sig.
- Vem som helst kan vara en del av ett familjeabonnemang – man måste inte vara en familj utan det går lika bra att dela med grannen, klasskompisen, polaren eller gammelmoster.
Nackdelar
- Kan vara svårt att byta till ett annat mobilabonnemang eftersom familjeabonnemang ofta har en bindningstid på mellan 12-24 månader.
- Ett gemensamt abonnemang innebär att det inte går att anpassa lika bra till enskilda användares behov som man kan göra med enskilda abonnemang.
- Kan bli dyrt om man inte har jämfört olika mobilabonnemang och erbjudanden innan man gör sitt köp. Ibland kan exempelvis en månadskostnad höjas med det dubbla om man har tagit del av ett erbjudanden som sedan går ut under bindningstiden.