Vilket mobilabonnemang är bäst?
Vi har sammanställt en guide för dig som funderar på eller har bestämt dig för att skaffa ett nytt mobilabonnemang. Den svenska marknaden är stor när det gäller detta och det finns fler operatörer än någonsin som erbjuder mobilabonnemang och andra digitala tjänster. Med den här guiden vill vi ge svar på de frågor som behöver ställas för att du ska kunna hitta det bästa mobilabonnemanget för dig.
Vad skiljer olika mobilabonnemang från varandra?
Det är en bra idé att jämföra flera olika mobilabonnemang innan du bestämmer dig för vilket du ska teckna. Olika abonnemang kan skilja sig åt ganska mycket beroende på bland annat vad det är för operatör och vilken målgruppen är för abonnemanget i fråga. Här är några frågor som det är bra att leta efter svar på när du läser om olika abonnemang hos oss:
- Är det fria samtal, SMS och MMS?
- Vad blir det för månadskostnad och hur är priset i förhållande till den surfmängd som ingår?
- Är abonnemanget bra när du reser utomlands?
- Hur lång bindnings- och uppsägningstid har abonnemanget?
- Kan du få ett välkomsterbjudande?
- Kan du få ett rabatterat pris som till exempel student eller pensionär?
- Kan du få rabatt på en ny eller begagnad telefon?
- Hur bra är det nät som operatören använder på din ort?
- Är du nöjd med de alternativ för kundsupport som operatören erbjuder?
Idag har nästan alla mobilabonnemang fria samtal, SMS och MMS
Samtalskostnader är sällan något du behöver tänka på med ett mobilabonnemang. Du kan ringa och skicka SMS samt MMS gratis så mycket du vill. Det är bara de allra billigaste abonnemangen som kan ha begränsningar när det gäller detta.
Surfmängden är avgörande för priset
En av de faktorer som har störst betydelse för vad du får för månadskostnad är mängden surf som ingår i ett mobilabonnemang. Ju mer surf det har ju dyrare blir abonnemanget. Tänk dock på att priset per gigabyte blir lägre ju större abonnemanget är. Det kan vara värt pengarna att kosta på sig ett abonnemang med mer surf så att du alltid kan gå ut på nätet när du vill eller behöver det. Om det skulle visa sig att det behövs kan du många gånger uppgradera till ett större abonnemang helt utan problem.
Skillnad beroende på om du reser inom eller utanför EU
Ett av de områden där det är störst skillnad mellan olika mobilabonnemang är vilka villkor som gäller vid resor inom och utanför EU. Förutom att det kan vara olika samtalspriser så kan det vara viktigt att ha koll på hur stor del av din surfpott du kan använda när du är på resande fot. För det mesta kan du ringa och SMS:a med samma villkor som i Sverige, oavsett vilket land du befinner dig i, så länge det är inom EU. Däremot så kan du inte surfa lika mycket som hemma. Särskilt du som har ett mobilabonnemang med en stor surfpott kommer att märka att det är en markant skillnad.
När du reser utanför EU eller vill ringa till ett land som inte är ett EU-land har operatörerna listor där du kan se vilket pris som gäller beroende på vilket land det är. Vissa operatörer sticker ut genom att erbjuda extra bra priser till specifika länder. Företrädesvis sådana som svenskar gärna reser till, som Thailand och USA. Tänk på att det kan bli ganska dyrt om du reser utomlands och du tillåter roaming, alltså att mobilen kopplar upp sig mot en annan operatör som har nät där du befinner dig.
Abonnemang utan telefon bör vara utan bindningstid
Standard idag är att ett mobilabonnemang är utan bindningstid. Det är bara om du väljer till en telefon eller annan hårdvara som du har bindningstid tills produkten är betald. Många abonnemang har en månads uppsägningstid men det finns också operatörer som erbjuder abonnemang utan både bindningstid och uppsägningstid. Fördelen med dessa är att det är väldigt smidigt att testa hur bra ett abonnemang fungerar för dig. Om du tycker att täckningen är dålig eller om det är något annat du inte gillar så kan du byta direkt.
Välkomsterbjudanden är inte lika viktiga som det ordinarie priset
När du tecknar ett nytt abonnemang kan du ofta få ett generöst välkomsterbjudande. Hur erbjudandena ser ut kan variera, ofta handlar det om en ganska stor rabatt på priset som gäller i ett visst antal månader. Tänk dock på att många har sina mobilabonnemang i flera år och då blir det inte så avgörande om du får ett välkomsterbjudande i form av ett lägre pris de tre första månaderna. Det är viktigare att titta på hur det ordinarie priset står sig i förhållande till vad du får.
Student-, senior- och familjeabonnemang
Om du pluggar, är pensionär eller om ni är en familj som vill teckna mobilabonnemang hos samma operatör kan ni ofta få en extra bra deal. Flera operatörer erbjuder abonnemang med särskilda funktioner och/eller ett extra bra pris om du tillhör någon av dessa målgrupper. Det kan även finnas särskilda barnabonnemang med föräldrakontroll och andra tjänster som passar när någon skaffar sig sitt första mobilabonnemang. Andra mobilabonnemang är:
Om du behöver en ny mobil ska du välja ett abonnemang där den ingår
De mobiloperatörer som låter dig köpa en mobiltelefon på avbetalning, där priset bakas in i vad du betalar för abonnemanget, har bra avtal med till exempel Apple och Samsung. Det innebär att du får en ny mobil till ett mycket konkurrenskraftigt pris, och att du sedan kan byta den mot en ny telefon efter en viss tid. På så sätt har du alltid en bra mobil. Det kan dock lätt bli så att man väljer en dyrare mobil än vad man har behov av, eller att man byter mobil trots att den gamla egentligen är tillräckligt bra.
Att teckna ett abonnemang och få en begagnad mobil kan vara ett intressant erbjudande och flera operatörer erbjuder just det. Mobiloperatörer med lågprisprofil brukar inte erbjuda abonnemang med mobil. Det är helt enkelt något som vissa erbjuder och andra inte.
Idag är alla nät bra
Tidigare kunde det vara stor skillnad på hur bra täckning de olika näten hade. Idag kan du nästan räkna med bra 4G-täckning oavsett vilket mobilabonnemang du väljer, så länge du inte bor i en väldigt glesbefolkad del av landet. Det kan ändå vara en bra idé att titta på en täckningskarta så att du får ett hum om hur utbyggt nät en operatör har på just din ort. Tänk också på att surfhastigheten kan variera mellan olika operatörer som har samtalstäckning på din ort.
Välj en operatör med kundsupport på dina villkor
Alla operatörer som erbjuder mobilabonnemang har en supportavdelning du kan vända dig till om något krånglar med ditt abonnemang eller om du har någon annan typ av fråga. Kundsupportens öppettider kan variera, det är inte alla som kan hjälpa dig på helger. Om du har preferenser när det gäller hur du kan kontakta supporten ska du välja en operatör som satsat på den eller de kontaktvägar du gillar. De alternativ som förekommer är:
- Telefonsupport
- Support via chatt
- Självbetjäning via guider och FAQ
- Support i en fysisk butik
- Mailsupport
Observera att supporten kan vara olika bra beroende på vad det är för ärende. Räkna med att den tekniska supporten har längre öppettider än om du vill få svar på en allmän fråga. Det kostar mycket att ha supporten bemannad på helger och andra röda dagar, så detta är ett område som i viss mån skiljer små operatörer med billiga abonnemang från de stora aktörerna som har premiuminriktning. Betalar du extra mycket för ett mobilabonnemang ska du kunna kräva god support.
Hur stort mobilabonnemang behöver man?
En mycket stor del av Sveriges befolkning gör bedömningen att de behöver ett mobilabonnemang och en mobiltelefon. Däremot kan man fundera över hur stort och dyrt abonnemang man egentligen behöver. Det är delvis en fråga om vilka andra digitala tjänster man har. Om du har en surfplatta eller laptop med mobilt bredband, och kommunicerar mycket via webbaserade tjänster, har du förmodligen inte ett lika stort behov av ett påkostat mobilabonnemang. Om det däremot är mobilen som är din viktigaste enhet och om du vill kunna surfa och titta på streamat innehåll är det värt att satsa på ett riktigt bra mobilabonnemang.
Framförallt du som streamar mycket innehåll med ljud och rörlig bild med hög upplösning behöver ett stort abonnemang eller ett mobilabonnemang med obegränsad surf. Räkna med att det går åt omkring 1 GB i timmen när du streamar TV eller ser på film med medelhög upplösning. I HD-kvalitet försvinner surfmängden omkring tre gånger så snabbt.
Fördelen med abonnemang istället för kontantkort
Idag är det inte lika vanligt att ringa med kontantkort som det var tidigare. Kontantkort kan vara praktiska om du vill eller måste använda ett annan simkort än ditt ordinarie under en tid. En annan sak som gjort kontantkort till ett bra alternativ är möjligheten att ringa anonymt. Idag finns det dock anonymiseringstjänster som gör att du kan ringa med dolt nummer. Dessutom blir det oftast mycket billigare med ett abonnemang än kontantkort och du slipper tänka på att du bara har ett visst belopp att göra av med för samtal.
Tänk på att alltid betala dina räkningar
Ett mobilabonnemang kan skapa stora värden i livet, på både det professionella och privata planet. Men man ska inte blunda för att obetalda mobilräkningar är en vanlig anledning till att framförallt ungdomar hamnar i en skuldfälla. Om du inte betalar får du en påminnelse, sedan går skulden vidare till inkasso och om du fortfarande inte betalar hamnar den så småningom hos Kronofogden. Det innebär extra utgifter och en betalningsanmärkning som kommer att förfölja dig i flera år, vilket kan orsaka problem om du senare ska ta lån med betalningsanmärkning.
Om du är en förälder som vill teckna ett mobilabonnemang för ett barn rekommenderar vi att du spärrar telefonen för dyra samtal och köp i olika spel.
Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som vi inte redan besvarat i guiden.
Nätägare vs. virtuella operatörer – vem har bäst täckning?
Det behöver inte vara någon skillnad i täckning men däremot kan ägaren bestämma att en virtuell operatör inte kan ha samma hastigheter som om du väljer ett premiumabonnemang hos till exempel Tele2, Telia, Tre eller Telenor, som alltså har egna nät som de sedan upplåter till andra operatörer.
Kan man få rabatt om man rekryterar en kompis?
Ja, detta är en vanlig form av erbjudande som flera operatörer kör med såsom: Vimla och Tellus. Om du har ett stort kontaktnät och är något av en säljare kan det vara ett sätt att sänka sin kostnader för telefoni.
Hur fungerar det att spara surf?
Vissa operatörer låter dig spara surf som du inte gjort av med, så att du får mer surf nästa månad. Exakt hur mycket och länge du kan spara surf varierar mellan olika operatörer, så läs igenom villkoren om detta är viktigt för dig. Att kunna spara surf är extra användbart om du surfar olika mycket olika månader.
Hur fungerar VoLTE och WiFi-samtal?
VoLTE är en förkortning för ”Voice over Long Term Evolution”. Det är en teknik som många operatörer erbjuder. Det gör det möjligt att prata med hög ljudkvalitet över 4G-nätet samtidigt som du kan surfa. WiFi-samtal innebär att du kan ringa upp och ta emot samtal om du har WiFi, men saknar mobiltäckning.
Kan man behålla sitt nummer om man byter operatör?
Ja, räkna med att du kan behålla ditt gamla mobilnummer om du byter till ett nytt mobilabonnemang. Du kan också flytta ditt fasta nummer om du skulle vilja det.
Vad händer om man får ett nummer som någon annan haft?
Om någon annan haft ditt nya nummer kan det hända att du får samtal som egentligen inte är till dig. Olika operatörer väntar olika länge innan de återanvänder ett mobilnummer. Får du den typen av felringningar från samma person kan du blocka det numret.
Vad innebär 5G för marknaden för mobilabonnemang?
5G är en ny standard för telekommunikation som innebär betydligt snabbare internet. 5G finns redan i flera storstäder i Sverige och flera operatörer har telefoner och abonnemang som är anpassade för detta. Läs mer om 5G här.
Hur kan man spara pengar på sitt abonnemang?
Det finns hundralappar att tjäna på att välja ett av de billigare mobilabonnemangen istället för ett dyrt. En annan möjlighet som kan göra ganska stor skillnad är att välja ett familjeabonnemang med delad surf. Det är perfekt om alla i familjen inte surfar lika mycket. Det finns också en del pengar att tjäna om du väljer att samla flera digitala tjänster hos en och samma operatör. Det kan till exempel vara mobiltelefoni, bredband och ett TV-paket.
Tänk också på att det kan bli dyrt att köpa extra surf under till exempel semestern. Mobilt bredband kan vara ett billigare alternativ till flera mobilabonnemang med stor surfpott, eller till att ofta köpa extra surf.
Hur gör man med mobilabonnemanget om någon dör?
Ett mobilabonnemang kan avslutas av den avlidnes anhöriga eller flyttas till en annan person. Det avslutas inte automatiskt utan det krävs en aktiv handling för att det ska upphöra.
Kan man köpa ett abonnemang till en sak, exempelvis en värmepanna med appstyrning?
Du behöver inte teckna ett nytt mobilabonnemang för varje enhet du kan styra från mobilen med hjälp av en app. Var dock medveten om att det går åt data om du loggar till exempel en värmepanna och andra uppkopplade enheter med mobilen.
Vad är ett virtuellt simkort (e-sim)?
E-sim ersätter det fysiska plastkort som innehåller information om ditt mobilabonnemang. Med ett virtuellt simkort finns uppgifterna istället lagrade i din telefon.
Varför står det förmedlade tjänster på fakturan?
Förmedlade tjänster är tjänster du betalat för med mobilen och där räkningen kommer på mobilfakturan. Det kan handla om allt från att du ringt för att rösta i Melodifestivalen till att du köpt en ny ringsignal.