Mobilabonnemang för barn
Vissa mobiloperatörer erbjuder rabatt till barn och ungdomar. Detta innebär oftast mer surf eller lägre månadskostnad. Med ett barnabonnemang kan man på så sätt spara mycket pengar samt att det ger en trygghet att som målsman få en god överblick över kostnader, förbrukning av mobildata samt barnets mobilbeteende.
Därför ska du jämföra barnabonnemang
Behöver ditt barn ett mobilabonnemang? Här nedan får du matnyttig information om vad som kan vara bra att tänka på innan du tecknar ett.
Vad ska jag tänka på när jag ska skaffa ett barnabonnemang?
-
Välj ett abonnemang med fria samtal och sms
Det är viktigt att du och barnen ska kunna nå varandra genom telefonsamtal eller sms. För att vara säker på att man alltid kan göra det och inte stoppas av att pengar på kortet tar slut, som kan hända när man använder ett kontantkort, är det bra att ha ett abonnemang med både fria samtal och sms.
-
Anpassa surfmängden
Anpassa surfmängden efter barnens behov och efter hur mycket du anser är lagom att de ska ha tillgång till. Ta också med i beräkningen hur ofta barnen kan surfa på nätverket hemma eller exempelvis i skolan. Detta för att man vanligtvis förhandsbetalar för en viss mängd mobildata och inte för den mängd data man nödvändigtvis använder. Tidigare var det tvärtom där man tilldelades en pott att hushålla med. En rimlig mängd mobildata för ett barn brukar ligga någonstans kring 1 GB i månaden, naturligt att användningen går upp när de växer upp och blir ungdomar. Behövs mer data kan man istället enkelt lägga till mer.
-
Se över mobiltäckningen
Olika mobiloperatörer har olika bra täckning runt om i landet beroende på vart och hur tätt deras mobilmaster är placerade. Se till att välja ett abonnemang hos en operatör som har bra täckning i de områden barnen mestadels befinner sig och behöver kunna använda sin mobiltelefon för att exempelvis kunna ringa dig. Detta gäller främst om man bor utanför en större stad eller ort samt om man ofta är på landet.
-
Undvik bindningstid
Om du inte ska köpa en medföljande mobiltelefon på avbetalning är det rekommenderat att undvika bindningstid. Detta för att det blir enklare att byta mobilabonnemang och mobiloperatör om man behöver det i takt med att barnen växer och får förändrade mobilvanor.
-
Ta reda på om det finns spärrtjänster
Genom att välja ett mobilabonnemang med spärrtjänster kan du göra mobilanvändandet mer säkert för barnen. Spärrtjänster kan spärra köp av spel och andra appar, betalsamtal, utlandssamtal, utlandssurf, möjligheten att köpa extra surf, samt blockera möjligheten att besöka vissa sajter och att ladda ned appar. Dessa tjänster förhindrar barnet från att barnet spendera för mycket tid och pengar, samt att utsättas för innehåll som är opassande. Man brukar också kunna välja ett maxbelopp på hur mycket man kan spendera. Beloppet kan sedan ändras om barnens surfbehov behöver ändras. Ingår inte allt detta i abonnemanget finns det spärrtjänster att köpa till.
-
Jämför, jämför, jämför
Vi kan inte nog förtydliga hur viktigt det är att jämföra alla typer av mobilabonnemang innan man tecknar ett nytt. Genom att jämföra kan man spara tusenlappar genom åren och få det bästa abonnemanget för just sina eller sitt barns behov. Men läser du det här så vet du redan vad du gör och är på god väg att ta ett välinformerat beslut. Jämför alla barnabonnemang här
Vilket är det bästa mobilabonnemanget för barn?
Det bästa mobilabonnemanget för barn är det som passar barnens behov bäst. För att ta reda på vilket som passar bäst får du gärna kika på vår lista ovan. Tillsammans med vår jämförelsetjänst hjälper den dig att navigera i djungeln av mobiloperatörer. Annars är ett bra tips från oss att teckna mobilabonnemang med operatören Vimla.. Vimla har nämligen låga priser, täckning i hela landet (även om den kan variera i styrka mellan olika orter), fria sms och samtal och har ingen bindningstid eller uppsägningstid på sina barnabonnemang.
Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för barn?
Precis som tidigare nämnt blir det mobilabonnemang som passar ditt barns behov bäst och nyttjas på bästa sätt det billigaste. Det man kan ha i åtanke är att mindre mobiloperatörer oftast har billigare mobilabonnemang, även om det såklart inte alltid är så. Därför ska du alltid jämföra olika abonnemang, rabatter och andra erbjudanden för att hitta det billigaste och bästa alternativet.
Vilka mobiloperatörer har barnabonnemang?
De mobiloperatörer som har specifika barnabonnemang är:
Även om de största aktörerna i branschen såsom Telia, Telenor, Tre och Tele2 inte har något som kallas för just barnabonnemang har de billigare typer av abonnemang som passar för barn, exempelvis familjeabonnemang eller abonnemang med mindre surf.
Vad är det för skillnad på mobilabonnemang för barn och mobilabonnemang för ungdomar?
Det är ingen skillnad mer än namnet då man räknas som barn så länge som man inte är myndig. Ungdomar räknas därför som barn upp till 18 år. Vissa operatörer väljer att kalla det ungdomsabonnemang medan andra kallar det barnabonnemang.
Är det bra att barnet har ett eget mobilabonnemang?
Ja, det kan vara. Man kan spara mycket pengar samt att det är en trygghet att som målsman få en god överblick av exempelvis kostnader, förbrukning av mobildata och barnets mobilbeteende.
Vad finns det för bra alternativ till barnabonnemang?
Ett bra alternativ och ett sätt att komma undan billigt är att teckna ett familjeabonnemang. Att göra det innebär att man kan ha flera telefonnummer kopplade till enbart ett mobilabonnemang. Då får man en samlad faktura för abonnemanget och medföljande extranummer blir billigare att använda. Dessutom betyder det att ju fler personer som är anslutna till familjeabonnemanget ju billigare blir det. Fördelen med familjeabonnemang är också att huvudägaren av abonnemanget kan dela upp surfen mellan de olika användarna på det sätt man vill. I praktiken innebär det till exempel att man som målsman kan ha tillgång till 50 procent av surfen och 25 procent för barnen om man har två barn i hushållet.