Hur byter man mobilabonnemang?
Hur man byter abonnemang påverkas av om man i samma veva också vill byta mobiloperatör.
Om du vill byta mobiloperatör
- Det allra första du ska göra innan du tecknar ett nytt mobilabonnemang är att jämföra de olika typerna som finns ute på marknaden – för då kan du spara både tid och pengar. Det gör du enklast via oss – Jämför mobilabonnemang här
- Kontakta den nya mobiloperatören och se till att bytet ska ske först i slutet av bindningstiden eller uppsägningstiden hos din tidigare operatör. I regel går det att få ditt gamla nummer flyttat till det nya mobilabonnemanget hos den nya operatören, men dubbelkolla med fördel detta så att du inte råkar ut för att ditt nummer tillfälligt inte fungerar.
- Ansök om/teckna ett avtal med operatören genom att uppge dina personuppgifter. Oftast sköter även den nya operatören kontakten med din nuvarande. Ett nytt simkort att stoppa i mobilen skickas hem till dig inom cirka två arbetsdagar.
- Det nya mobilabonnemanget är klart att använda!
Om du vill byta mobilabonnemang hos samma operatör
- Det kan vara värt att jämföra de olika abonnemangen hos din befintliga operatör också. Kanske har de något bra erbjudanden för dig att ta del av som gör att du kommer billigare undan än tidigare.
- Ändra enkelt prisplan och upplägg för mobilabonnemanget genom att logga in på operatörens hemsida/kundsida. Mobiloperatörer har också någon form av kundtjänst där någon kan hjälpa en att byta abonnemang.
Kostar det att byta mobilabonnemang?
Nej, en mobiloperatör får inte ta ut en särskild avgift för att byta mobilabonnemang. Detta är reglerat i konsumentlagen. Däremot kan kostnaden för det gamla abonnemanget kvarstå om man har bindningstid kvar på det eller på något annat vis är knuten till ett avtal med en operatör som inte har gått ut. Om man tecknar ett mobilabonnemang hos en ny operatör kan även denna ta ut en startavgift eller en avgift för att flytta med ett telefonnummer man tidigare har haft hos en annan operatör. Läs alltid vad som gäller specifikt i dina avtal.
Kan jag byta mellan olika mobiloperatör hur som helst?
Nja, det beror på om du har bindningstid eller inte samt obetalda fakturor. I regel går det inte att byta mobiloperatör under bindningstiden. Du får du istället välja att betala för både ditt nya och gamla abonnemang så länge du är bunden till ett avtal, alternativt att betala en slutfaktura på de resterande månadsbetalningarna du har kvar. Har du en obetald faktura kan du inte heller byta abonnemang förrän denna är löst.
Kom ihåg!
Mobilabonnemang upphör inte nödvändigtvis automatiskt om du väljer en ny mobiloperatör och ett nytt telefonnummer. Kom därför ihåg att säga upp alla gamla avtal gällande mobilen för att inte riskera att betala dubbla kostnader.
Kan jag behålla mitt mobilnummer om jag byter abonnemang?
Ja, i regel kan du det. Du kan även behålla det om du byter operatörer. Det enda som krävs är oftast att skriva under ett godkännande på detta, antingen digitalt via operatörens hemsida eller genom att skicka ett överlåtelsedokument via post.
Jämför mobilabonnemang och välj det som passar dig bäst.